Okul e-Güvenlik Planımız

MUSTAFA NECATİ İLKOKULU E-GÜVENLİK PLANI

İnternet, her geçen gün artan bir hızla hayatımızın her alanında kullanılmaktadır. İnternet kullanımı sayısız kolaylıklar sağlamakla birlikte, birtakım olumsuzlukları da beraberinde getirmektedir. Çevirim içi oyunlarla çocukların ruhsal ve fiziksel sağlığının bozulması, internet bağımlılığı, siber zorbalığa maruz kalma ve ailelerin bu durum karşısında çaresiz kalarak mutsuz olması bu sorunlar arasında en belirgin olanlarıdır.

1999 yılında Avrupa Birliği Komisyonu bünyesinde oluşturulan Güvenli İnternet Programı kapsamında 2004 yılında INSAFE (European Safer Internet Network) ağı kurulmuştur. İnternetin bilinçli ve güvenli kullanımı çerçevesinde bilinçlendirme faaliyetlerine öncülük etmesi için kurulan INSAFE bugün Avrupa'da toplam 31 ülkenin Güvenli İnternet Merkezinin koordinasyonunu oluşturan bir ağdır. Ayrıca, INSAFE ağı tarafından her yılın Şubat ayında organize edilen Güvenli İnternet Günü (GİG) 2004 yılından bu yana düzenlenmektedir. Ülkemizde, Güvenli İnternet Günü etkinlikleri ilk olarak 2010 yılında gerçekleştirilmeye başlanmıştır.

E GÜVENLİK POLİTİKAMIZ

Çocuklar için sayısız imkan sağlayan internete, ulaşım oldukça kolay ve hızlıdır. İnternetin bu imkanların yanı sıra, çocuklar üzerinde ruhsal ve zihinsel yönünden azımsanamayacak seviyede olumsuz etkileri de vardır. Teknoloji çağında çocuklarımızı internetin zararlı etkilerinden korumak için internet ortamından tamamen uzak tutamayız, bu  gerçekçi bir çözüm de değildir.  Bu noktada yapmamız gereken teknoloji kullanımı konusunda bilinçli öğrenciler yetiştirerek doğru tercihler yapabilen bireyler yetiştirmektir. Bunun için öğrencilere rol model olan ailelerinin tutumları da önemlidir. Ailelerinde bu konuda hassas olması gereken hususları iyi bilerek davranması gerekir.

Mustafa Necati İlkokulu olarak misyonumuz, öğrencilerimizi, çağın gereklerine uygun bilgi ve becerilere sahip olarak yetiştirmektir. Bu amaçla öğrencilerimizi internet ortamındaki tehlikelerden korumak için çalışmalar yaparak güvenli internet politikası oluşturduk. Okulumuzda e-güvenliği sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığının Okullarda Sosyal Medyanın kullanımı ile ilgili 2017/12 no/lu genelgesine uygun olarak uygulamalar yapılmaktayız. Okulumuzda da güvenli internet günü müfredatla ilişkili olarak öğrencilerimizle kutlanmakta ve e-güvenlik panoları oluşturulmaktadır. Okul girişinde, panolarda okulumuzun politikasını belirtilen levhalar asılmıştır. Okul rehber öğretmenlerimiz tarafından öğretmenlerimize, öğrencilerimize, velilerimize e-güvenlik, teknoloji kullanımı konusunda seminerler verilmektedir. Okul politikamız şu şekildedir.

                      E-GÜVENLİK MÜFREDATTA

·           MEB'e bağlı okullarda elektromanyetik kirliliğe ve internet güvenliğine önem verilmektedir.

·           Derslerde, müfret kapsamında teknolojinin doğru kullanımı, internetin güvenli kullanımı konularında öğretmenler tarafından öğrencilerimize bilgilendirmeler yapılmakta ve farkındalık oluşturmak için etkinlikler yapılmaktadır.

·           Okul rehber öğretmenlerimiz tarafından öğrencilerimize güvenli internetin kullanımına dair seminerler verilmektedir.

·         Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan broşürler öğrencilerle paylaşılmaktadır.

·         Hazırlanan okul afişleri okul panolarında sergilenmektedir.

 

ÇOCUK VE ERGENLERE YÖNELİK E GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

·           Aileye yönelik çocuk ve ergenlere denetimli, sınırlı ve amaçlı internet kullanımını        sağlamaları için bilgilendirme yapmaktayız.

·           Güvenli internet paketi kullanmanın faydalı olacağı belirtilmektedir.

·           Aile içinde bilgisayarlarda kullanıcı profilleri oluşturulması faydalı olacağı belirtilmektedir.

·         İnternetin güvenli kullanımı ile ilgili paketlerin tanıtım ve yaygınlaşmasını sağlamak devlet          politikasıdır.

 

CEP TELEFONU KULLANIMI

·           Öğretmenler derslerde aktiviteleri gerçekleştirmek için cep telefonu kullanabilirler. Acil durumlar dışında cep telefonu kullanılmaması kararlaştırılmıştır.

·           Öğrencilerin okula cep telefonu kullanımına izin verilmemektedir. Herhangi bir sebeple okula cep telefonu getiren öğrencinin cep telefonu okul idaresi tarafından kapalı olarak teslim alınarak ders bitiminde öğrenci velisine teslim edilir.

·           Öğrenciler sadece, öğretmenin sınıfta uygulayacağı aktivite için teknolojik cihazları getirebilirler. Öğretmen gözetiminde cihazlarını kullanabilirler.

                OKULUMUZDA FOTOĞRAF YA DA VİDEO ÇEKİLMESİ VE YAYINLANMASI

·           Okulumuzda, velilerden izin belgesi alınır. Bu izin belgesinde öğrenci fotoğraflarının okul resmî web sitesi, eTwinning portalı, eğitim içerikli çalışmalarda ve projelerde okul tanıtımlarında...vb. veli, çocuğunun sınıf resimlerinin paylaşılmasına (e güvenliğin sağlanması için) M.E.B. 2017/12 nolu genelgesi çerçevesinde kullanılmasına izin verir.

·           Okul idaresi tarafından görevli kılınanlar haricindeki kişiler tarafından ve öğrenci velilerinin bilmek istedikleri etkinlik ve programlar dışındaki zamanlarda, okul ve okul bahçesi sınırları içerisinde fotoğraf ve video çekimi yapılamaz. Bu yasak, bir öğrencinin diğer bir öğrencinin fotoğraf ve videosunu çekmek istemesi durumunda da geçerlidir.

·           Velisi tarafından fotoğraf ve video görüntülerinin çekilip yayınlanmasına onay verilmeyen öğrencilerin, çekim esnasında psikolojik baskı yaşamaması için tedbirler alınır.

·           Okul görevlileri tarafından yayınlanan resim ve videolarda öğrencilerin kişisel bilgilerine kesinlikle yer verilmez.

·         Okulumuzun bu fotoğraf çekimi konusundaki politikasını belirtmek amacıyla okul girişimize levhalar asılmıştır.

 

 

 

 

                OKUL PERSONELİ

     Okul personeli; internet etiği, güvenli internet kullanımı, esafety  label, konularında eTwinning  mesleki gelişim portalından (https://www.etwinning.net) eba online eğitimler portalından(http://etwinningonline.eba.gov.tr) çevrimiçi seminerlere, online mesleki gelişim etkinliklerine ve kurslara  katılmaktadırlar.  Ayrıca European Schoolnet Akademi (https://www.europeanschoolnetacademy.eu)  platformunda mesleki gelişim kurslarına katılmaktadırlar.

  Okul rehber öğretmenleri tarafından öğretmenler güvenli internet kullanımı, siber zorbalık, siber güvenlik konularında seminerler verilmektedir.  

 Çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) politikası, tüm çalışanların katılımı ile resmi olarak korunma sorumluluğumuzun bir parçası olarak güçlendirilerek ve vurgulanacaktır.

   Okulumuzda 2019 yılından itibaren eSafety School ağına üyedir ve eSafety bronze rozetine sahiptir. Okulumuzda güvenli internet günü kutlanmaktadır. Bu süreçte öğrencilerle farkındalık etkinlikleri düzenlenerek panolar hazırlanmaktadır. Okul broşür ve afişleri okul koridorlarına sergilenmektedir. Öğretmenler tarafından öğrencilere bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır.

Daha Güvenli İnternet Merkezi (gim.org.tr) - Safer Internet Center'ın resmi sayfası. http://guvenlinet.org.tr/tr/

Güvenli Web (guvenliweb.org.tr) - çevrimiçi güvenlik konuları için farkındalık portalı.

Güvenli Çocuk (guvenlicocuk.org.tr) - 13 yaşından küçük çocuklar için oyun ve eğlence portalı.

Ihbar Web (ihbarweb.org.tr) - yasadışı içerik için telefon hattı.

İnternet BTK (internet.btk.gov.tr) - İnternet ve BT yasası konusunda farkındalık portalı.

SID Page (gig.org.tr) - Daha Güvenli İnternet Günü Türkiye'de resmi sayfası. Veli ve öğrencilere tanıtılmış buralardaki eğitici ebeveyn ve öğrenci bilgilendirici vidoları ,sunuları izlenmiştir. Okumuzda çeşitli web2 araçları kullanılarak sunular hazırlanmış, panolar ailelerle birlikte hazırlanmıştır. http://guvenlinet.org.tr/tr/  sayfasından bilgi amaçlı faydalanılmıştır.

19.11.2020 815

20-11-202020-11-202020-11-202020-11-2020